Ανώγεια

Τα Ανώγεια Μυλοποτάμου είναι κωμόπολη του νομού Ρεθύμνης και βρίσκονται σε υψόμετρο 750 περίπου μέτρων. Τα Ανώγεια είναι ιδιαίτερα γνωστά για τη συμβολή τους στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας καθώς και για την προσφορά τους στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες.

Σπουδαίοι κρητικοί λυράρηδες και τραγουδιστές γεννήθηκαν σε αυτόν τον τόπο, οι οποίοι μεγαλώνοντας συγκίνησαν και ένωσαν τον κόσμο με τη μουσική και το ταλέντο τους. Ο μεγάλος τραγουδιστής Νίκος Ξυλούρης και ο διάσημος οργανοπαίχτης, λυράρης και ερμηνευτής Ψαραντώνης, είναι μονάχα δύο από τις πολλές προσωπικότητες που προήλθαν από τα Ανώγεια.

Σε μικρή απόσταση από τα Ανώγεια βρίσκεται το Ιδαίο άντρο, στο οποίο σύμφωνα με την μυθολογία γεννήθηκε ο θεός Δίας, το σπήλαιο Σφενδόνη και το οροπέδιο της Νίδας.

Επειδή στα Ανώγεια το παραδοσιακό στοιχείο είναι πολύ έντονο, αξίζει, πέρα από τη βόλτα σας, να δοκιμάσετε την παραδοσιακή κρητική κουζίνα και τον καφέ σας σε κάποιο από τα καφενεία.

Αξός

Η Αξός είναι ένα μικρό παραδοσιακό χωριό που απέχει 7 περίπου χιλιόμετρα από τα Ανώγεια. Είναι χτισμένο σε αμφιθεατρική θέση σε μια πλαγιά βόρεια του Ψηλορείτη, σε υψόμετρο 500 περίπου μέτρων.

Η Αξός έχει μια ιστορία αρκετών χιλιάδων χρόνων με ορισμένα από τα μνημεία που σώζονται μέχρι και σήμερα να περιλαμβάνουν μια αρχαία Ακρόπολη, η οποία βρίσκεται στην κορυφή του λόφου, έναν ναό αφιερωμένο στη θεά Αφροδίτη, θολωτούς τάφους και τμήματα από αρχαία τείχη. Επιπλέον, στο χωριό  σώζονται σήμερα εννέα βυζαντινές εκκλησίες, οι οποίες είναι στολισμένες με όμορφες τοιχογραφίες και πολύχρωμα ψηφιδωτά.