Ελεύθερνα

Η Αρχαία Ελεύθερνα είναι μια μικρή τοπική κοινότητα του δήμου Ρεθύμνης, και οφείλει το όνομα της στον αρχαιολογικό χώρο της Ελεύθερνας, με τον οποίο γειτονεύει.

Η Ελεύθερνα ήταν κατά την αρχαιότητα πόλη της Κρήτης και ιδρύθηκε από τους Δωριείς τον 9ο αιώνα π.Χ.. Η αρχαία αυτή πόλη βρισκόταν σε υψόμετρο 380 μέτρων, σε μια από τις κορυφές του Ψηλορείτη, και οι δρόμοι της την ένωναν με τις πόλεις της Κυδωνίας, της Κνωσσού και το όρος Ίδη.

Κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η πόλη πολιορκήθηκε και τελικά έπεσε στα χέρια των Ρωμαίων μετά από προδοσία. Συνέχισε όμως να αναπτύσσεται καθώς οικοδομήθηκαν λουτρά, βίλλες και πολλα δημόσια κτίρια. Η πόλη υπέστει σοβαρές ζημιές μετά τον μεγάλο σεισμό του 365 μ.Χ., ενώ οι επιδρομές των Αράβων τον 8ο αιώνα και ένας ακόμα μεγάλος σεισμός το 796, οδήγησαν την πόλη σε παρακμή.

Οι ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή έφεραν στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, όπως για παράδειγμα έναν διπλό τάφο ηλικίας 2.700 ετών, μέσα στον οποίο κρύβονταν περισσότερα από 3.000 φύλλα χρυσού, και την πρώτη απεικόνιση της μέλισσας ως θεάς. Πολλά από τα ανακαλυφθέντα ευρήματα φυλάσσονται σήμερα στο αρχαιολογικό μουσείο της Ελεύθερνας.

Σπήλαιο Σφενδόνη

Το σπήλαιο Σφενδόνη, γνωστό και ως σπήλαιο Ζωνιανών, θεωρείται το πιο όμορφο σπήλαιο στην Κρήτη και ένα από τα ομορφότερα σπήλαια στην Ελλάδα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 630 μέτρων και είναι μέρος του Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτη, το οποίο με τη σειρά του ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων.

Εντός του σπηλαίου έχει φτιαχτεί ένα διάδρομος μήκους 270 μέτρων, κατά μήκος του οποίου ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί ανάμεσα από τις ογκώδεις κολώνες, και τους υπέροχους σταλακτίτες και σταλαγμίτες που στολίζουν με ποικίλα χρώματα και σχήματα το εσωτερικό του σπηλαίου.

Εδώ επίσης κατοικούν, τέσσερα διαφορετικά είδη νυχτερίδων και δεκάδες είδη ασπόνδυλων, όπως αράχνες, μαλάκια, ορθόπτερα, διπλόδα κ.α..