Σητεία

Η Σητεία είναι μια όμορφη και ιδιαίτερα δημοφιλής παραθαλάσσια κωμόπολη στο νομό Λασιθίου. Βρίσκεται 70 χιλιόμετρα ανατολικά του Αγίου Νικολάου και αριθμεί περίπου 10.000 κατοίκους. Στη μικρή αυτή πόλη γεννήθηκε το 1553 ο ποιητής του «Ερωτόκριτου», ο Βιτσέντζος Κορνάρος. Ορισμένα από τα κορυφαία αξιοθέατα του τόπου είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο και το ιστορικό φρούριο Καζάρμα.


Βάι

Μόλις 20 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σητείας απλώνεται το εξωτικό φοινικόδασος του Βάι. Σύμφωνα με το θρύλο, το φοινικόδασος δημιουργήθηκε από τα κουκούτσια των χουρμάδων που πετούσαν ανά τους αιώνες οι Αιγύπτιοι στρατιώτες και οι Σαρακηνοί πειρατές. Στο νοτιοανατολικό σημείο του φοινικόδασους υπάρχει μια υπέροχη παραλία με γαλαζοπράσινα νερά και χρυσή άμμο, βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία.


Μονή Τοπλού

Η μονή Τοπλού βρίσκεται 10 χιλιόμετρα ανατολικά της Σητείας και αποτελεί ένα από τα πιο ξακουστά και ιστορικά μοναστήρια στην Κρήτη. Χτίστηκε κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας και φιλοξενεί, από την περίοδο εκείνη, αρκετές βυζαντινές εικόνες υψηλής εικαστικής αξίας. Η μονή απλώνεται σε μια έκταση 800 τετραγωνικών μέτρων, με τα ψηλότερα κτίρια της να φτάνουν μέχρι και τους τρεις ορόφους. Έχει τετράγωνο σχήμα και περιτριγυρίζεται από ένα ψηλό τοίχο ύψους περίπου 10 μέτρων. Την οικοδόμηση της αυτήν την απέκτησε προς τα τελευταία χρόνια της Ενετοκρατίας, για να βοηθήσει στην άμυνα απέναντι στους πειρατές και τους εισβολείς.